Trams in Wallonië - 3

Het erfgoed van de NMVB

Het erfgoed van de NMVB
Bestel deze DVD!




   Nederlands  English  Deutsch  français

€ 17,95

excl. € 5,95 verpakkings- en verzendkosten

Door de kleine oplage wordt deze DVD als DVD-R geleverd, in standaard doos, met label, inlegblad en hoes in professionele kwaliteit gedrukt.

DVD, PAL

kleur, geluid

Films zijn afzonderlijk te kiezen vanuit een menu.

Optionele ondertitels.

België bezat in de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen een bedrijf dat uniek was in de wereld. Waar veel landen een spoorwegnet hadden, en soms in steden tramvervoer, had België dat allebei, maar bovendien een onwaarschijnlijk dicht, landelijk net van interlokale trams, dat door de NMVB werd beheerd. Op het hoogtepunt was er ruim 5000 kilometer van dat buurtspoor beschikbaar, waarmee het groter was dan het gewone spoorbedrijf. Tegen bus- en autovervoer was het systeem niet opgewassen, en vanaf de veertiger jaren werd de NMVB steeds kleiner, tot alleen een elektrische lijn bij Charleroi over was, en in Vlaanderen de florerende kustlijn. Oude lijnen buiten de steden zijn vaak nog goed terug te vinden in het landschap, opgenomen in het wegennet, of overgebleven als zandweg. Veel zijn deel geworden van het netwerk van fietspaden onder de merknaam RaVel (Rail-Vélo). Rails zijn bijna overal weg. Toch zijn er nog plaatsen waar de oude glorietijden van de NMVB levend worden gehouden. Deze laatste DVD in de serie over trams in Wallonië toont vooral wat er nog is, maar de laatste film laat ook zien wat er gebeurt waar de trams zijn verdwenen.

De films die op super-8 zijn opgenomen werden met de grootste zorg, beeldje voor beeldje, gerestaureerd. Moderne technieken zorgen ervoor dat ze er beter uitzien dan ooit. Het geluid bij die films is een mix van commentaar met live-geluid, waarbij het commentaar uit de tijd is behouden. De films die in hoge-definitie video zijn opgenomen zijn ook met uiterste zorg bewerkt voor DVD. Opnieuw is het geluid een mix van commentaar met live-geluid.



1

Toeristische tram van het Aisne-dal
Op een deel van de oude buurtspoorlijn Melreux - Manhay is al sinds 1965 een museumorganisatie aktief. De lijn is nooit geëlektrificeerd geweest, en ook in het museumtijdperk zijn er motortrams onderweg. Ontwikkelingen zijn hier altijd vrij langzaam gegaan, maar aangezien de organisatie bestaat uit welgeteld vijf vrijwilligers, is het meer een wonder dat de maatschappij het al die tijd heeft overleefd. In 2015 slaagde men er zelfs in om de lijn aanmerkelijk te verlengen door het steile traject van Dochamps naar Lamorménil weer in bedrijf te nemen.
Opnamen: 2015
HD-Video, kleur, geluid (live en commentaar)
Tijdsduur: 21'13"


TTA
TTA

2

Vereniging tot Behoud van het Buurtspoor
Op een door de NMVB verlaten baanvak in Henegouwen voerde de ASVi al in 1991 met historisch materieel een museumdienst uit. Op zondagen werd tussen Lobbes en Thuin gereden vanuit de remise Anderlues. Landschappelijk had de ASVi geboft met het traject van de vroegere NMVB-lijn 91, maar het was een dure lijn in onderhoud, en een eigen remise dichterbij zou de overlevingskansen veel beter maken.
Opnamen: 1991
Super-8, kleur, geluid (live en commentaar)
Tijdsduur: 9'44"


ASVi (1)
ASVi (1)

3

Spoorauto's naar Biesmes
De collectie van de ASVi bevat naast de elektrische trams ook een aantal spoorauto's, ofwel trams met verbrandingsmotor. Om daar een apart traject voor te hebben, zonder de overbodige bovenleiding, werd de vroegere spoorlijn van Thuin tot Biesmes naar smalspoor omgebouwd en in bedrijf genomen.
Opnamen: 2013
HD-Video, kleur, geluid (live en commentaar)
Tijdsduur: 14'23"


ASVi (2)
ASVi (2)

4

Een veilige haven voor tramerfgoed
Er is veel veranderd sinds het eerste bezoek bij de ASVi. De lijn is nog dezelfde, maar een groot nieuw depot met museum in Thuin betekent dat meer materieel beter beschermd bewaard kan worden. Enkele aanwinsten zijn rijdend te zien. Ook blijkt dat het verkeer in Thuin de tram zeker niet meer gewend is.
Opnamen: 2013
HD-Video, kleur, geluid (live en commentaar)
Tijdsduur: 16'30"


ASVi (3)
ASVi (3)

5

De tram naar de grotten van Han
De grotten van Han werden al sinds jaar en dag bediend door een tramlijn met "spoorauto's" (twee-assige motorrijtuigen) voorzien van open bijwagens. De bedoeling was de oude trams te vervangen door modern vervoer. Dit eerste bezoek viel in een periode van grote twijfel over de toekomst. Alleen op weg naar de grotten worden passagiers vervoerd; de terugweg wordt leeg gereden, want de uitgang van de grotten is weer vlak bij Han. In deze film begint de lijn nog bij de kerk van Han.
Opnamen: 1985
Super-8, kleur, geluid (live en commentaar)
Tijdsduur: 7'09"


TGH (1)
TGH (1)

6

Elektrisch naar de toekomst
Bijna was besloten de trams te vervangen door een kabelbaan. Bijna was besloten de trams te vervangen door geleide bussen. Bijna was besloten de trams te vervangen door trams op luchtbanden. Maar na een heleboel 'bijna' werd uiteindelijk toch gekozen de bestaande trams te houden. Alle tijd die verspild leek aan twijfelen was niet verloren, want de techniek had intussen niet stilgestaan. Het ombouwen van de trams voor elektrische traktie met voeding uit accu's was niet alleen mogelijk, maar realistisch. In 2015 waren twee motorwagens behandeld, die samen met de trams met verbrandingsmotor werden ingezet.
Opnamen: 2015
HD-Video, kleur, geluid (live en commentaar)
Tijdsduur: 6'11"


TGH (2)
TGH (2)

7

Spoorloos... (2)
Op dezelfde manier als met lijn 90 in Spoorloos... op de eerste DVD over de NMVB worden heden en verleden van de lijnen 30, 89, 63 en 80 naast elkaar gezet. Opnieuw ontstaat een indringend beeld van de wijzigingen als het trambedrijf van toen en de verwaarloosde resten van later op dezelfde plekken worden getoond. Inmiddels is de situatie opnieuw veranderd. Op veel plaatsen is de vroegere trambaan nu een fietspad geworden, maar dat valt buiten de film.
Opnamen: 1985/86 (foto's: 2012)
Super-8, kleur, geluid (muziek)
Tijdsduur: 12'53"


Als extra's zijn toegevoegd:



Bestel deze DVD!